Un producător de alimente trebuie să certifice consumatorul cu privire la tipul produsului, dar mai ales cu privire la calitatea acestuia.
Atunci când ne gândim să scoatem în piață un produs alimentar, indiferent de tipul acestuia, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte. Pe de o parte, producția alimentară nu este întotdeauna cea mai ușoară, ea trebuie să țină cont de reguli impuse de legislația în vigoare sau de cea europeană, toate fiind făcute cu scopul de a proteja în primul rând consumatorul. Industria alimentară trebuie să respecte standardele cu privire la siguranța alimentelor, altfel că produsul trebuie să le cuprindă și asta pentru că consumatorul final s-ar putea să cunoască necesitatea lor și astfel să te penalizeze prin evitarea produsului tău la raft. În plus, în cazul unui control, mai mult ca sigur organele de control vor avertiza cu privire la lipsa acestor înscrisuri.
Într-o piață în care sectorul alimentar este în continuă creștere, nu ai cum să nu acorzi atenție la toate detaliile. Comportamentul de consum se schimbă frecvent, astăzi observăm o creștere tot mai accentuată a alimentelor și băuturilor cu amănuntul. Valoarea adăugată pe care o poți da produsului tău constă în tot ceea ce conține acesta, în atenția la detalii.
Dacă ești producător de alimente, iată 5 lucruri pe care trebuie să le conțină produsul tău:
- Un ambalaj frumos – Atunci când spunem ambalaj frumos ne referim în primul rând la unul de cea mai bună calitate. Ne vine sau nu să credem, în industria alimentară adesea ambalajul este cel care vinde, la fel ca și în industria cosmetică. Cu cât vom pune mai mult preț asupra ambalajului în care se află produsul alimentar pe care îl avem, cu atât există șansele ca acesta să se vândă mai repede. Dacă ești producător de alimente trebuie să ții cont și de acest aspect. Un ambalaj frumos, dar mai ales de bună calitate înseamnă tehnici de marketing utilizate de marii producători îndreptate spre creșterea vânzărilor. Ca atare, dacă nu aveți un produs banal, așa cum ar fi un simplu carton de ouă, ci pur și simplu produceți dulceață, zacuscă, ba chiar iaurt sau kefir, puneți preț pe alegerea acelui tip de ambalaj care să corespundă întru totul nevoilor consumatorilor finali. Tot prin ambalaj vei determina oarecum și o creștere a prețului și ca atare te vei adresa unui alt buyer persona. Îți vei selecta, cu alte cuvinte, piața. Poți opta pentru acele ambalaje care să protejeze mediul înconjurător și astfel vei avea o „bila albă” din partea cumpărătorului.
- O etichetă de bună calitate – Există oare produs alimentar care să nu aibă etichetă? Nu! Indiferent de tipul produsului, chiar și de a nu fi unul alimentar, fiecare conține o etichetă și asta pentru că aici există înscrise toate informațiile referitoare la produsul pe care îl vinzi. Pe deoparte, într-o etichetă vei observa detalii cu privire la tipul produsului, gramaj, ingrediente, valoare nutrițională, numele producătorului și adresa acestuia, precum și datele de contact, certificări. Uneori, eticheta autocolantă sau nu, ar putea conține și numele produsului sau marca acestuia. Modul în care vei face eticheta va putea determina ca produsul să fie mai vizibil sau nu pe raft. Ca atare, atunci când o realizezi este bine să acorzi atenție fiecărui detaliu. Dacă nu știi cum anume să realizezi o etichetă de cea mai bună calitate, corespunzătoare produsului tău este bine să ceri ajutorul. labelprint.ro este o tipografie de etichete îndreptată spre nevoia clientului. Te putem ajuta să creăm împreună acele etichete personalizate, perfecte pentru produsul tău. Deținem o gamă complexă de etichete, dar și cele mai bune echipamente, în așa fel încât să putem realiza împreună etichete de top.
- ISO 22000 – Acesta înseamnă un standard internațional care indică faptul că producătorul furnizează acele produse alimentare sau servicii care nu vor afecta sănătatea consumatorului și siguranța alimentelor. O astfel de certificare ISO 22000 îi ajută pe consumatori să ia mai repede decizia de cumpărare și asta pentru că îi asigură că produsul pe care îl cumpără nu conține pericolele asociate produselor alimentare. Această certificare se aplică atât pentru produsele de origine animală, cât și pentru produsele vegetale perisabile, precum și pentru cele cu termenul de valabilitate prelungit.
- Autorizație sanitară veterinară – Niciun produs alimentar nu poate fi scos în piață fără a avea o autorizație sanitar veterinară. Aceasta este necesară micilor producători, dar și unităților care produc, depozitează, transportă sau procesează produse alimentare. Autorizația sanitar veterinară oferă protecție consumatorului final și asta pentru că autoritatea care acordă o astfel de autorizație se asigură că procesul de producție este corespunzător și nu înseamnă risc pentru consumatori. ANSVSA este Autoritatea care eliberează și certifică produsul alimentar.
- Elemente vizuale – Atunci când vorbim despre industria alimentară mai mult ca sigur ne gândim la o piață în creștere determinată de o cerere foarte mare. Astfel, vom observa produse de același tip, de mai multe feluri. Să ne imaginăm că ești consumator și te afli în fața unui raion de produse lactate. Oare pe care îl vei alege? Vei avea mai mult ca sigur zeci de opțiuni și nu vei ști întotdeauna cum să faci diferența. De aceea, singurele opțiuni care rămân sunt determinate de preț sau de elementele vizuale pe care le conțin. Atenția acordată însemnelor grafice prezente pe ambalaj ar putea să scoată destul de mult în evidență produsul. Ca atare, dacă ești producător de alimente ar fi bine să construiești un adevărat brand pentru produsul tău. Toate acestea, de multe ori vor fi înscrise pe etichetă, așa că acordă mare atenție procesului de fabricație al acesteia. labelprint.ro înseamnă acea tipografie de etichete de top care te ajută să ai un produs de cea mai bună calitate din punct de vedere vizual.
În concluzie, dacă ești producător de alimente atenția ta se va concentra în mai multe direcții: pe de o parte spre calitatea produsului tău, iar pe de altă parte spre certificări și elemente vizuale conținute de etichetă în așa fel încât să stârnești decizia de cumpărare.